Prosinec 2014
8.2.2014 Liška peče perníčky
Těsto na perníčky
300 gr. hladké mouky
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva (použila jsem ten do perníku)
1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku (místo toho se dá použít směs koření do perníku, pokud ji seženete)
Kdo má rád perníky tmavší, může přidat lžíci kakaa.
100 gr rozpuštěného másla
100 gr moučkového cukru (když nemáte moučkový, lze použít také jemný skořicový cukr)
2 větší vejce ušlehaná s 4 lžícemi tekutého medu.
Smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, moučkový cukr v jedné míse, ve druhé ušleháme vejce, s vlažným rozpuštěným máslem, postupně do sebe směsi smícháme. Vznikne mazlavé těsto, které balím do fólie po částech a dám do lednice uležet, alespoň přes noc.
Z těsta válíme tenké pláty, vykrajujeme a potíráme rozšlehaným žloutkem s trochou vody. Perníky jsou potom krásně lesklé. Pečeme na cca 160st, cca 5-7 minut.
Poleva na zdobení
Bílek, který zbyl z potírání, ušleháme do hladka s prositým moučkovým cukrem a lžičkou citronové šťávy. Směs musí být dost hustá, hodně cukru, ale přitom vláčná, aby tvořila pevné linky. Pokud je směs moc hustá, lze přidat trochu citrónové šťávy, ale jen kapku.
Hezké Vánoce!