Léto pryč aneb Cesta kolem světa v Lysolajích

10.09.2014 13:31

S chutí do toho…

Zdravíme všechny příznivce Lišky v novém školním roce. Těšíme se na staré známé i nové sousedy, kteří si k nám najdou cestu. Už jsme se nemohli dočkat a tak jsme letos opět zahájili sezónu koncem srpna příměstským táborem „Cesta kolem světa za 5 dní.“

31 dětí s námi nejprve plulo lodí do Ameriky, kde se změnilo v indiánský kmen vznešených orlů. Dopoledne jsme vyráběli čelenky a totemové masky, tančili indiánské tance a namalovali si lovecké maskování na obličej, které se velice osvědčilo při odpolední hře na schovku. 

V úterý jsme letěli do Afriky. Dopoledne jsme vyrobili v africké vesnici slušivé sukýnky z vlny a hudební chřestidla. Odpoledne nás ve stepi zastihl monzunový dešť, ale to na náladě malým cestovatelům nijak neubralo.

Následující den nás ponorka dopravila do Asie. Od samého rána jsme mluvili "čínsky, japonsky nebo mongolsky", kterážto řachanda byla vykompenzována duchovnější zábavou – dopoledním sypáním mandal z písku. Odpoledne nás čekala výprava do mongolských stepí za ovcemi, koníkem a vlnou. Čtvrtek jsme věnovali Evropě.  Cestovatelé navštívili různé země, dozvěděli se něco o archeologii , viděli klenotnickou výrobnu a sestavili si šperk z drahokamů. Nakonec si v Itálii upekli vlastní pizzu. Odpoledne bylo pohádkové, drak byl připraven o nakradený poklad a princezna osvobozena. 

Poslední den se cestovalo do Austrálie. Koho z místních by napadlo, že Housle jsou plné australské zvířeny? Buš přetékala badatelským nadšením, zejména když jsme hledali vzácné opály. No a pak už nás čekaly diplomy, společné balení a loučení. Děkujeme všem, kteří s námi byli nebo nám pomáhali a těšíme se zase napřesrok.

Jsme přesvědčeni, že k nám všem bylo léto milostivé. Krásně nás ohřálo slunce, a když  zrovna lilo, tak jen houbařům pro radost.  Ale co naplat, jak známo: Škola volá!